Vyhledávání


Kontakt

Komunikacedoskoly

E-mail: kristynasoukalova@seznam.cz

NÁPOJ CHICHA

11.01.2011 12:33

 

 

Chicha [čiča] je neobvyklý, mírně alkoholický nápoj, velmi oblíbený ve všech zemích Latinské Ameriky. Někdy se mu také říká jihoamerické pivo, ale tento termín je zavádějící. S vařením piva totiž nemá příprava chichy nic společného.

Způsob podávání
Chicha se připravuje v široké škále různých druhů, které se liší způsobem přípravy a podáváníM, obsahem alkoholu, koření a jiných dalších přísad. V tropických krajích se často vyrábí jako lihuprostá osvěžující tekutina, většinou z rozvařené rýže a různých druhů ovoce. Na bolivijském a peruánském Altiplanu se vyrábí kvašením kukuřičného zrna a surového cukru. Může být všelijak kořeněná, ochucená ovocem přidaným během kvašení nebo až těsně před konzumací.

Postup výroby
Postup výroby chichy je následující: kukuřičné zrno se přelije horkou vodou a nechá se dva dny klíčit. Klíčení umožní rozklad škrobu na jednoduché cukry, které potom lze snadněji zpracovat fermentací. Naklíčené kukuřici se říká jora. K ní se přidá cukr, a tato směs se nechá asi 8 dní kvasit. Pro urychlení kvašení se někdy zrno rozemele. Při přípravě tradiční chichy se naklíčené zrno dokonce rozžvýkalo – enzymy obsažené ve slinách totiž rozklad škrobů urychlují.
Chicha se může podávat ještě před dokončením kvašení (tedy s nižším obsahem alkoholu), nebo se kvašení může nechat proběhnout až do konce. Taková chicha je pak ale příliš silná, a není to její tradiční forma. Mírně nakyslou příchuť způsobují bakterie rodu Lactobacillus.

Výrobou chichy se v oblasti jihoamerického Altiplana tradičně zabývají ženy. Vyrábí se tam už po staletí, je prokázáno, že ji znali už Inkové. Chichu lze pít jako slavnostní přípitek, osvěžující nápoj nebo ji lze podávat k velké většině pokrmů. Tradičně se pije v chicheriích [čičeriích], které jsou obdobou našich hospůdek. Výrobu i obsluhu by v nich vždy měla obstarávat žena, rozlévající dobře vychlazený nápoj do hlubokých misek.