Paprička tabasco je nejvíce známa svým využitím v omáčce Tabasco a papričkovém octu.
Rostlinka tabasca má typicky keříkovitý růst. Pro zpevnění je rostlinka při komerčním pěstování přistřihována. Kuželovité plody jsou okolo 4cm dlouhé, mají zpočátku bledě žluto-zelenou barvu, která se mění na žlutou a oranžovou, přičemž plně zralá paprička je zářivě červená. Tabasco má od 30,000 do 50,000 Scovilleho jednotek. Scovilleho jednotka určuje, jek moc je paprika pálivá. Papričky tabasco jsou asi na šestém místě v žebříčku pálivosti.
Tabasco je pojmenováno podle jednoho z mexických států - Tabasco. Když se zmiňujeme o tabascu v botanickém významu, píše se první písmeno malé. Pokud píšeme Tabasco s velkým prvním písmenem, máme na mysli stát Tabasco nebo výrobní značku omáčky Tabasco.
PĚSTOVÁNÍ
Do nedávna byly všechny papričky, které byly používány pro omáčku Tabasco, pěstovány na Avery Islandu v Louisianě. Dnes se sice stále ještě určité menší množství na ostrově pěstuje, ale většina papriček je hromadně pěstována ve střední a jižní Americe, kde je lepší podnebí a také dostupnost zemědělské půdy. Je tím také zajištěna určitá diverzifikace rizika, protože postihlo-li by něco tuto oblast a neurodilo se tam zhola nic, stále bude něco zbývat na Avery Islandu.