Sake v Česku často nazývané saké, znamená japonsky „alkoholický nápoj“. V Evropě se tento název ujal pro alkoholický nápoj kvašený z rýže, nicméně vyrábí se i z celé řady jiných zdrojů, například cykasů. Japonec jako sake označí i víno či vodku, ale pravděpodobně použije jiný výraz.
Japonské sake
Pravé japonské Sake nese název Nihonšu a je vyrobeno z rýže několikanásobnou fermentací, tím je jeho výroba podobná výrobě piva. V Japonsku se podává studené (10 °C), teplé (20 °C) nebo horké (30 °C), záleží na konzumentovi a také na ročním období. V zimě se podává horké a v létě studené. Známé japonské značky, s dlouholetou tradicí, balí sake do krabic z pravého japonského javoru. Většina druhů sake obsahuje čtrnáct až sedmnáct procent alkoholu. Síla Sake je však hlavně v jeho plamenité chuti, která má někdy velkou sílu. Sake je součástí mnoha japonských rituálů, většinou při příležitosti oslav svátků.
Výroba
Sake se vyrábí ze speciálních odrůd rýže - delší zrno a vyšší obsah škrobu. Tento škrob se poté několikanásobně fermentuje, aby vytvořil cukr, který se poté kvasí, aby vznikl alkohol. Tato výroba je velmi podobná výrobě piva. Někdy následuje destilace a přidání alkoholu do kvašeného nápoje, čímž se zvýší obsah alkoholu na 18-25% - obdobně jako u portského vína.
Sake se má nalévat do malých keramických nebo dřevěných kalíšků nazývaných v Japonsku "čoko", o objemu 5cl. Prodává se v lahvích různých velikostí, evropana může překvapit běžná 1,5L lahev. Velká popularita sake vznikla za druhé světové války, kdy bylo sake známo jako nápoj pilotů kamikaze.
ZDROJ.upravený článek z wikipedie